PČELICA

azijski stršljeni ubijaju pčele u evropi

Azijski stršljeni ubijaju pčele u Evropi kažu zastupnici Evropskog parlamenta “Proždrljivi grabežljivci” ugrožavaju proizvodnju meda i predstavljaju rizik za biodiverzitet, kaže Salvatore De Meo, a prenosi britanski dnevni list Guardian.

Italijanski zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju Evropsku komisiju da suzbije azijske stršljene, koji se šire u nekim zemljama EU i ubijaju pčele. Žutonogi stršljeni, porijeklom iz jugoistočne Azije, prvi su put identifikovani na kontinentu prije dvije decenije, stigli su u Francusku prije nego što su se proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju, Portugal i Italiju, gdje nakon prvog pojavljivanja 2012. godine izazivaju pustoš u sjeverne regije zemlje. Prošle godine je također došlo do naglog porasta uočenih invazivnih vrsta u Velikoj Britaniji. Pčele su od vitalnog značaja za proizvodnju meda i održavanje zdravog ekosistema.

Jedanaest europarlamentaraca iz desničarske Forza Italia zatražilo je od Komisije da osmisli “specifične mjere za borbu protiv širenja insekata kroz finansiranje sistema kontrole sredstvima EU”. Azijski stršljen je bio “proždrljivi grabežljivac” sa kapacitetom da ubije i do 30 pčela dnevno, rekao je evropski poslanik Salvatore De Meo za Il Messaggero.

„Od 2004. godine to je izazvalo značajan pad populacije pčela u nekim zemljama EU“, rekao je on.  „Ova pojava ugrožava tradicionalne oprašivače, posebno pčele od kojih zavisi proizvodnja visokokvalitetnog italijanskog meda, i rizikuje da ošteti naš biodiverzitet.”

Vjeruje se da je azijski stršljen Vespa velutina ušao u Evropu preko luke Bordeaux 2004. godine u kontejneru koji je sadržavao grnčariju uvezenu iz Kine. Napadači koštaju francusku privredu oko 30,8 miliona evra godišnje, dok su insekti izazvali pad proizvodnje meda u Portugalu za 35 odsto poslednjih godina.

U Italiji su insekti prvi put identifikovani u Liguriji prije nego što su se proširili na Pijemont, Toskanu i, nedavno, Emiliju-Romanju i Veneto. Nejasno je koliko je azijski stršljen do sada uticao na proizvodnju meda na nacionalnom nivou, ali gubici u Liguriji procjenjuju se na 50%, dok pčelari u Toskani i Venetu dižu uzbunu.

“Zabrinuti smo”, rekao je Michele Meridio, predsjednik udruženja pčelara u Venetu.

Meridio je rekao da se azijski stršljeni razlikuju od orijentalnog stršljena, ili Vespa orientalis, koji napada područja na jugu Italije. “Orijentalni stršljen može napasti jednu košnicu, dok azijski stršljen napada nekoliko košnica istovremeno”, rekao je. “One ubijaju pčele takvom nevjerovatnom brzinom – raskomadajući ih i vraćajući ostatke u njihova vlastita gnijezda da nahrane svoje mlade – da pčele više ne napuštaju svoje košnice.”

Izvor: https://www.theguardian.com/