PČELICA

Pčelarenje u januaru

U mjesecu januaru pčelari daju prioritet nekoliko bitnih zadataka kako bi osigurali dobrobit svojih košnica tokom zimskih mjeseci. Održavanje izolacije košnice i procjena zaliha meda su najvažniji, uz pomoć pčelarske vage za praćenje težine košnice.

Hitne mjere, kao što je obezbjeđivanje blokova šećera postaju imperativ ako zalihe meda nisu dovoljne. Istovremeno, pažljiv pristup kontroli nivoa varoa je ključan za sveukupno zdravlje košnice, pri čemu pčelari koriste različite strategije.

Aktivno slušanje zujanja postaje vrijedan alat u potvrđivanju aktivnosti i vitalnosti pčela u košnici. Kako pčelari planiraju predstojeću proljetnu sezonu, poslovi poput naručivanja opreme i priprema za nove pčele postaju sastavni dio januarskog pčelarenja.

Kontinuirana edukacija i učestvovanje u radionicama ostaje ključna za pčelare kako bi bili dobro informisani i vješti u prilagođavanju rastućim potrebama svojih košnica, uključujući tumačenje podataka s pčelarske skale. Nadalje, van sezone pruža se prilika za temeljito održavanje opreme, uključujući pregled i popravku, kako bi se osigurali optimalni uslovi košnice.

Neprimjereno topli dani mogu potaknuti pčele na letove čišćenja, naglašavajući važnost održavanja jasne putanje leta za njihovo kretanje. Prilagođavanje pčelarskih praksi lokalnim klimatskim varijacijama i dalje je ključno za osiguranje efikasnog upravljanja košnicama tokom zimskih mjeseci.

Izvor: www.beeconn.net