ПЧЕЛИЦА

Методе узгоја матица

Пчелари узгајају матице на различите начине. У планском дијелу узгоја матица, главни циљ је узгој што већег броја квалитетних матичњака из којих ће се излећи младе матице. У том случају разлика у старости ларви мора бити што мања, по могућности само неколико сати.

Најједноставнији начин добијања матица је такозвана присилна изградња матичњака уклањањем матице из пчелињег друштва. Овом методом ћемо добити довољно матичњака различите старости, слабијег квалитета. Због превелике жеље да пчелиње друштво дође до матице, пчеле вуку матичњаке чак и од старијих ларви, које су већ храњене као будуће пчеле радилице. Као резултат тога, добићемо ниже квалитете оплођених матица. Такође, ларве пчела радилица су углавном у ћелијама саћа, где је већ било легло. Због преосталих чахура претходног легла, ове  ћелије се не могу правилно ширити, због чега ћемо добити мање и мање квалитетне матице.

Много боље матице се могу добити уз мало више рада. Од пчелиње заједнице из које смо узели матицу уклањамо све саће са отвореним леглом и истресамо пчеле назад у кошницу. Пчелињој заједници остављамо само једнан рам са леглом, које је положено први пут. Око ивице овог саћа морају бити ларве у њиховом најмлађем стадију. Прережите саће дуж линије гђе легло прелази из јаја у личинке. Затим, након овог ођељка, уклањамо ларве тако што остављамо сваку трећу ларву, а двије између уклањамо. Пчеле имају доступне младе ларве у ћелијама на рубу саћа из којих могу извући велике матице, а личинке у њима ће од почетка добијати адекватну храну, што осигурава квалитету будућих матица. Овом методом и даље постоји могућност изградње матичњака на старијим ларвама или ларвама различите старости, што нам не гарантује оптималан квалитет матице.

Матичњаци које пчеле граде током свог природног нагона за ројење су поузданог квалитета и као такве се могу користити. Такођер се јако разликују по старости и стога нису најпогоднији за озбиљнији узгој матица. Модерно пчеларство и очекивање природног ројења нису ни на који начин усклађени – никако не иду у истом смјеру.

Најбоље матице су матице добијене тихом смјеном, односно када пчеле одлуче да саме замјене  матицу. Квалитетне су јер су их пчеле градиле, његовале и храниле пажљиво и с великом љубављу. Проблем је у томе што  у кошници обично има само два, највише три матичњака, а такође не можемо утицати из које су пчелиње заједнице, са каквим карактеристикама и каква им је генетика. Обично их повлаче пчелиње заједнице које нису најбољег квалитета.

Ако желимо да се озбиљно бавимо узгојем матица у неколико циклуса током сезоне, ниједна од наведених метода није прикладна. Циљ ћемо постићи само пресађивањем ларви исте старости у умјетне матичне чахуре. У пракси се користе и умјетне чахуре од воска или одговарајуће пластике који дају сличне резултате. Ларве се могу премјештати на два начина:

  • Пресађивањем ларве у матичне чахуре
  • Без пресађивања, преношење комплетног дна пчелиње ћелије са ларвом и матичном млијечи на одговарајућу подлогу.

За прву методу користимо разне додатке, као што су специјалне игле, чачкалице и слично. При овим радовима можемо оштетити ларве јер их додирујемо приликом преношења, што утиче на пријем личинки од стране пчела, али и на квалитет матица. Овом методом готово је немогуће пресадити тек излегле личинке, које су једва видљиве голим оком. Како се младе ларве не би пребациле на сухо дно воштане чахуре, припремите малу количину матичне млијечи разријеђене водом. Кап припремљене матичне млијечи ставља се на дно чахуре у коју се пребацује ларва. Ово је прилично захтјеван посао који захтијева одређену вјештину и искуство.

Најбољи начин за пренос ларви без додиривања изумио је прије 35 година Карл Јентер из Њемачке. Уз помоћ посебног апарата преносимо комплетно дно пчелиње ћелије са ларвом и матичном млијечи у којој ларва плива. Касета за узгој матица са пенетрацијом омогућава пчеларима да лако узгајају своје матице.

Приликом узгоја матица све послове морамо обављати крајње одговорно, користећи сва знања која имамо у овој области. Једино тако можемо очекивати адекватан резултат и врло квалитетне матице, што је основа свих радова у кошници.

Аутор: Владо Аугуштин

https://www.czs.si