ПЧЕЛИЦА

Азијски стршљени убијају пчеле у европи

Азијски стршљени убијају пчеле у Европи кажу заступници Европског парламента „Прождрљиви грабежљивци“ угрожавају производњу меда и представљају ризик за биодиверзитет, каже Салваторе Де Мео, а преноси британски дневни лист Guardian.

Италијански заступници у Европском парламенту позивају Европску комисију да сузбије азијске стршљене, који се шире у неким земљама ЕУ и убијају пчеле. Жутоноги стршљени, поријеклом из југоисточне Азије, први су пут идентификовани на континенту прије двије деценије, стигли су у Француску прије него што су се проширили на Шпанију, Белгију, Холандију, Португал и Италију, гђе након првог појављивања 2012. године изазивају пустош у сјеверне регије земље. Прошле године је такођер дошло до наглог пораста уочених инвазивних врста у Великој Британији. Пчеле су од виталног значаја за производњу меда и одржавање здравог екосистема.

Једанаест еуропарламентараца из десничарске Форза Италиа затражило је од Комисије да осмисли „специфичне мјере за борбу против ширења инсеката кроз финансирање система контроле средствима ЕУ“. Азијски стршљен је био „прождрљиви грабежљивац“ са капацитетом да убије и до 30 пчела дневно, рекао је европски посланик Салваторе Де Мео за Ил Мессаггеро.

„Од 2004. године то је изазвало значајан пад популације пчела у неким земљама ЕУ“, рекао је он.  „Ова појава угрожава традиционалне опрашиваче, посебно пчеле од којих зависи производња висококвалитетног италијанског меда, и ризикује да оштети наш биодиверзитет.”

Вјерује се да је азијски стршљен Веспа велутина ушао у Европу преко луке Бордеауџ 2004. године у контејнеру који је садржавао грнчарију увезену из Кине. Нападачи коштају француску привреду око 30,8 милиона евра годишње, док су инсекти изазвали пад производње меда у Португалу за 35 одсто последњих година.

У Италији су инсекти први пут идентификовани у Лигурији прије него што су се проширили на Пијемонт, Тоскану и, недавно, Емилију-Ромању и Венето. Нејасно је колико је азијски стршљен до сада утицао на производњу меда на националном нивоу, али губици у Лигурији процјењују се на 50%, док пчелари у Тоскани и Венету дижу узбуну.

„Забринути смо“, рекао је Мицхеле Меридио, предсједник удружења пчелара у Венету.

Меридио је рекао да се азијски стршљени разликују од оријенталног стршљена, или Веспа ориенталис, који напада подручја на југу Италије. “Оријентални стршљен може напасти једну кошницу, док азијски стршљен напада неколико кошница истовремено”, рекао је. “Оне убијају пчеле таквом невјероватном брзином – раскомадајући их и враћајући остатке у њихова властита гнијезда да нахране своје младе – да пчеле више не напуштају своје кошнице.”

Извор: https://www.theguardian.com/