ПЧЕЛИЦА

Европа усвојила нову директиву: Како да препознате лажни мед?

Европски парламент (ЕП) усвојио је Директиву о меду којом се намерава спречити продаја меда којем је додат шећер на тржишту ЕУ.

Директива је донета пошто је утврђено да на европском тржишту купац има 50 одсто шанси да приликом куповине меда у трговинама буде преварен и пазари фалсификовани мед.

Наиме, како је саопштено из седишта ЕП у Стразбуру, досадашњи систем декларисања, односно, ознака „мешавина ЕУ/не-ЕУ меда“, годинама је злоупотребљаван како би се на тржиште ЕУ увозио, а потом продавао фалсификовани пчелињи производ. По новој Директиви о меду нове ознаке на паковањима меда имаће попис свих држава из којих је на територију ЕУ дошао мед и то према размери удела.

Европски парламентарци одлучили су да прибегну новој Директиви о меду и строжим прописима након што је утврђено да је од 123 стране компаније које увозе мед на тржиште ЕУ, чак 70 њих продавало мед који садржи шећерни сируп. Највише тих компанија, укупно 20, како је истакнуто, било је из Кине, а остале су из Украјине, Аргентине, Бразила, Мексика и Турске.

„Европа не производи довољну количину меда да задовољи сопствено тржиште и увози око 40 одсто из трећих земаља. Последње анализе су показале да је 46 одсто од 320 узорака увезеног меда, насумично узетих између новембра 2021. и фебруара 2022. и анализираних вероватно фалсификовано. Због тога, шанса да купац буде преварен приликом куповине меда била је око 50 одсто“, наводи се у извештају ЕП.

По правилима ЕУ, мед, који већ природно садржи шећере, мора да остане „чист“, што значи да не могу да му се додају састојци. Из ЕП најављују да ће после усвајања ове Директиве бити обезбеђен и строжи инспекцијски наџор, а инспекције би требало да буду опремљене тако да могу да детектују ултрафилтрирани „мед“, у којем практично нема полена.

Поставља се питање онда како препознати прави природни мед и како га разликовати од лажног?  Пчелари објашњавају да та детекција уопште није једноставна, јер су се последњих година на нашем тржишту, захваљујући модерним машинама за хомогенизацију, појавиле „копије“ које веома личе на прави производ пчела.

„Купујте мед који је кристалисан. У току хладнијег периода мед се стегне, односно кристалише. Људи то често избегавају, јер мисле да се мед на тај начин ушећерио. Није се ушећерио, већ се кристалисао услед количине цветног праха који се у њему налази“, основни је савет већине пчелара како да се уверите да је мед који купујете прави.

По домаћем законодавству, шта је прави мед регулисано је Правилником о квалитету меда и других производа пчела, у коме се наводи и како мед физички изгледа и шта садржи у себи:

„Мед се састоји од различитих шећера, претежно фруктозе и глукозе и других супстанци као што су органске киселине, ензими и чврсте честице које доспевају у мед за време његовог настајања. Мед може да буде течне или вискозне конзистенције, делимично или потпуно кристалисан, а боја меда може да варира од светложуте до тамнобраон. Мирис и укус меда варирају у зависности од врсте биљака од којих потиче“.

Извор: www.b92.net