ПЧЕЛИЦА

Пчелиња друштва зими

Да би пчелиње друштво добро презимило, потребан му је довољан број здравих зимских пчела, адекватна залиха квалитетне хране, суха кошница одговарајуће величине и мирна локација. Већи дио припреме пчелињих друштава за зиму обавља се већ у касним љетним и јесењим мјесецима.

Припрема за зиму почиње одмах након посљедњег залијевања и траје до првог већег захлађења. Затим долази период зимског збрињавања пчелињих друштава. За то вријеме пчеле смањују активност и зимују у мање-више збијеном зимском грозду у којем (до поновног полагања) загријавају само језгро, а не више цијели волумен кошнице. У ово вријеме пчелама је посебно потребан мир. Вибрације, бука или отварање кошнице их узбуђују, расте температура у зимском грозду, повећава се потрошња хране, што додатно оптерећује пробаву пчела. Све то негативно утиче на стање пчелињег друштва и на саму зиму.

Пчелари се стога суздржавају од било каквог непотребног отварања кошница и других непотребних радова на пчелињаку за то вријеме.

Зими пчеле узнемиравају разне штеточине – посебно птице и глодари. Како бисмо спријечили штету с њихове стране, ако већ нисмо, водимо рачуна о дератизацији и спрјечавамо њихов приступ. Постављањем фарингеалних баријера спречавамо улазак глодара у кошницу, а постављањем мрежа и страшила спречавамо приступ птицама.

Један од главних задатака пчелара у зимском периоду је и спровођење зимског сузбијања варое. Матице већ у јесен престају да леже, тако да обично у другој половини новембра и у децембру имамо ситуацију у кошницама без присуства покривеног легла – односно погодно вријеме за зимско сузбијање варое.

У АЖ кошницама је такође устаљена пракса чувања пчелињака, при чему кошницу додатно изолујемо. Погрешан избор изолационог материјала нам касније може узроковати више проблема са влагом него користи. Уколико се одлучимо за чување кошница, најбољи избор ће бити кориштење тзв. пјенаста гума. Ријеч је о одличном изолатору који добро пропушта влагу и одводи је из кошнице преко задње стране. Ако је то могуће, врата кошнице не смију бити потпуно затворена. Најмање отвори за вентилацију остају отворени или се врата кошнице потпуно уклоне. Наиме, у употреби је све више верзија АЖ кошница које немају врата – стражњу страну кошнице „затвара“ само 5 цм дебела пјенаста гума током цијеле године. Мониторинг се врши након завршеног зимског сузбијања варое.

Аутор: Симон Голоб, Консултант специјалиста за технологију пчеларења

Извор: https://www.czs.si/